EN

Na ons eerste interview en een wandeling door de stad was er een belangrijke vraag die openstond.

Het associatie akkoord zal voor makkelijkere regelgeving zorgen in de handel. Al die initiatieven, ondernemingszin die je in Kiev terugziet kan dit ook leiden tot grotere technologie bedrijven en sterke merknamen die in de global market meekunnen?

We zijn dit gaan vragen en we kwamen een zeer breed scala aan Oekraiense bedrijven tegen die sterke designer merken en technologieën hebben neergezet.

In deze aflevering gaan we jullie introduceren aan de start-up Petcube.

https://petcube.com/

Petcube is een app die eigenlijk een onmisbaar gadget is voor iedereen met een huisdier heeft. Deze app en de hardware laten je op afstand communiceren met je huisdier door middel van geluiden en lasers. Dit is leuk als je op vakantie bent of je werkt in het buitenland. Dit is een applicatie die is ontwikkeld door een groep Oekraiense ondernemers die met elkaar samenwerkte in een reclamebureau in Kiev. Inmiddels is de app ook in Nederland ontzettend populair geworden en makkelijk verkrijgbaar.

 

3018689 poster 1280 petcube

 

Na het eerste idee om de app te ontwikkelen verhuisden de ondernemers allereerst naar San Francisco om de app verder uit te werken. Dicht bij het vuur was de gedachte. Door middel van CrowdFunding is er snel veel geld binnengehaald.

Inmiddels hebben ze de productie overgezet naar China waar ook de hardware wordt gemaakt. Het mooie is dat PetCube nu een echt een global player is geworden en de developers en ontwikkelaars zijn in Kiev gevestigd. Het merk is een mooie aanwinst in het app-circuit voor ook de Nederlandse consument. Er wordt in meerdere landen werkgelegenheid gecreëerd en dan zeker niet alleen in lage lonen landen.

Dit is nu precies wat de bedoeling is van een samenwerking in een globaliserende wereld. Mensen met een idee zorgen voor werk, voor concurrentie en voor een mooi product op de markt. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een associatie akkoord. Daarin leggen overheden vast wat de programma’s zijn voor lokale technologie bedrijven. Dat de grote buitenlandse bedrijven altijd een voorsprong hebben is dus een fabeltje. Stimulering van kleine en daadkrachtige bedrijfjes zorgt voor een mooie tegenhanger van de logge grote bedrijven.

Lees meer over het opmerkelijk succesverhaal van Petcube:

https://pando.com/2013/10/11/petcube-a-kickstarter-favorite-born-in-the-ukraine-raised-in-china/