EN

REPORTAGES

' .

 

 

 

“Goed voor ons en goed voor jullie”

In dit interview praat ik met Andrey. Hij spreekt in algemene maar wel duidelijke bewoordingen over hoe zij het associatie akkoord zien. Andrey is degene bij wie we terecht kwamen 4 jaar terug. Via couchsurfing of iets wat daar op leek hadden particuliere personen een actie op touw gezet om supporters uit te nodigen en onderdak te bieden.
Dit omdat in de stad Kharkiv er maar een paar hotels waren. De hotels hadden de prijzen enorm  verhoogd omdat ze dachten die weken een monopolie positie te hebben. De lokale bevolking was het hier absoluut niet mee eens en deden er alles aan om zoveel mogelijk supporters uit te nodigen en om hen gratis overnachtingen aan te bieden.
Eigenlijk is dit dezelfde situatie als nu in het land. De jongere of zeg ambitieuzere generatie wil zaken in het land echt veranderen en dat gaat ze ook echt lukken.
Andrey geeft aan dat we eerst niet naar Rusland moeten kijken. Dit is voor hem eigenlijk geen punt en hij snapt niet helemaal waarom we altijd bang voor Rusland zouden moeten zijn. In ieder geval wil hij ten eerste benadrukken dat Oekraine voor West Europa een supergoede partner is. Het land heeft veel mogelijkheden op het gebied van landbouw, techniek en productie en is een enorme onontgonnen markt. Dit is voor handel en investeringen altijd interessant voor Westerse bedrijven.


Menselijke markt


Verderop in het interview geeft hij aan dat het ook niet alleen om fysieke bedrijven gaat maar dat de markt voor verstandige intelligente mensen de grootste asset van het land is. In technologie, IT en economische sectoren kunnen westerse bedrijven enorm veel leren van Oekraiense werknemers. Net zo goed als zij van ons kunnen leren natuurlijk. Het opleidingsniveau is hoog en de mensen zijn ambitieus.


Veranderingen op korte termijn


Een belangrijke volgende vraag aan Andrey is wat hij denkt dat er nu daadwerkelijk voor hem zal veranderen met het akkoord op zak. Dit is een interessante vraag. Uiteraard zullen er op de lange termijn veranderingen zijn dat is duidelijk zegt Andrey. Maar juis op de korte termijn verwacht ik dat er gewoon dingen en zaken veranderen die voor jullie in het Westen heel gewoon zijn. Ik verwacht dat simpele dingen als goed onderhouden wegen, schone straten, rechtvaardige rechtbanken, sociale zaken als onslagrecht en uitkeringen snel zullen veranderen. Voor jullie misschien de normaalste zaak van de wereld maar voor ons zijn het juist die simpele dingen die ons leven wat makkelijker maken.


Politie


Neem nu de politie. Jullie gaan ervan uit dat de politie helpt en zaken oplost voor burgers. Tot twee jaar geleden was hiervan echt geen sprake in Oekraine. Pas nu zijn er de laatste jaren zaken veranderd. Mensen uit het oude systeem zijn vervangen en nu is de politie niet meer omkoopbaar en doen zij echt iets voor je. Neem nou huiselijk geweld. De politie kwam niet eens opdagen en koos dan nog vaak partij voor de verkeerde kant. Nu komt de politie gewoon af op alle meldingen. Voor jullie is dit gewoon voor ons dus niet. Door de druk uit zo’n associatie akkoord veranderen simpele zaken echt. Daarom is dit akkoord belangrijk voor ons ook op de korte termijn.


Zelfde achtergrond


Andrey geeft later nog aan dat hij het gevoel heeft dat West Europa een beetje bang is voor Oekraine. Het klinkt allemaal eng en mensen denken soms dat het echt wild-west is. Dat is dus echt niet zo. Kijk zegt Andrey, jullie zijn helemaal niet bang als het gaat om Syrie en immigratie uit moslim landen. In tegendeel jullie willen deze landen juist helpen wat gewoon goed is. Maar waarom zou je niet landen en mensen helpen die dezelfde achtergrond en cultuur hebben als jullie. Qua kerk, historie,cultuur en maatschappij liggen wij helemaal niet ver uit elkaar. Het lijkt me logisch dat we gaan samenwerken. Juist met een land als Oekraine zal dat makkelijk gaan op de lange termijn. We horen en passen nu eenmaal bij elkaar!