EN

REPORTAGES

' .

 

 

Met Taras spreek ik over hoe de associatie van invloed is op de binnenlandse politiek in Oekraine. Dit blijft een vraag die veel mensen stellen, zij zien namelijk geen brug tussen akkoord en politiek.

Taras legt in een meer abstracte vorm uit dat het akkoord juist wel een bindende factor is voor alle politieke richtingen. Door middel van dit akkoord ligt het maar vast. Dit zijn de waarden en regels waar we ons aan moeten houden. Doordat het een bindend contract is maakt het daarna niet uit wie er aan de macht is. Nu weten de partijen, ongeacht wie er aan de macht is wat ze moeten doen en waar ze zich aan hebben te houden. Er is een doel en een richtlijn.

Ook dient zich dan niet steeds de discussie aan of er ueberhaupt een akkoord moet worden gesloten. Het doel is daarna simpelweg dat de overheden vooruit moeten en de voorwaarden van het akkoord moeten implementeren.

De keuze en de morele slag die is geleverd bij dit akkoord zijn een zware geweest, juist ook daarom is de snelle implementatie van belang.

De invloed op de politiek is samengevat dat er een richtlijn is, er is geen twijfel bestaat en juist daarom zorgt het associatie akkoord ervoor dat er concrete stappen door de overheid kunnen worden gezet in andere belangrijke gebieden met dit akkoord als onderliggende morele basis. Het akkoord brengt rust en een nieuwe politieke start voor alle opvolgende regeringen.

Voor Oekraine is het dus van belang om snel zekerheid te hebben. Voor Europa en Nederland dus van belang dit akkoord snel en volledig te ratificeren. Een JA brengt rust in de politiek en legt een basis voor vooruitgang en verbetering.