NL

REPORTAGES

' .

 

 

Na het interview zijn we uiteraard het gesprek aangegaan. In onderstaand artikel vertel ik over hoe het beeld is van Kiev naar aanleiding van de onderwerpen in het gesprek.

Kennismaking

In mijn eerste gesprek laat Anya ons op speelse wijze kennismaken met Oekraine, de last van het verleden en hoe de stad zich daarvan heeft ontworstelt. In de video zien we hoe zij ons vertelt dat het land tussen twee vuren verkeert. Aan de ene zijde zien we het verleden van de Soviet periode en aan de andere zijde zien we Europa. Vroeger was er een planeconomie die niet effecient was en nu zien de mensen dat er nieuwe kansen en mogelijkheden zijn die er vroeger niet waren.

Hip

Steeds meer mensen openen kleine bedrijven met kwaliteitsproducten gebaseerd op een Europese inslag of juist goede IT en App start-ups. Veelal zijn de ideeën onderdeel van global trends. Doordat het land opener en vrij is kunnen de mensen reizen en zodoende leren en initiativen meenemen uit het buitenland.

Vooral in Kiev vertaalt zich dit in een “hip” straatbeeld met leuke koffiezaken, fitnessclubs, restaurants, bars en een breed scala aan designer shops.

Dit is dus een direct voorbeeld van hoe samenwerking met West Europa de stad positief heeft veranderd. Door te kijken naar het Westen heeft Kiev zich ontwikkeld tot een moderne gezellige en hippe stad die vrijheid en initiatief stimuleert. Doordat mensen zich vrij voelen worden veel kleinere bedrijven geopend wat weer goed voor de economie en de werkgelegenheid is.

Uiteraard zijn we gaan doorpraten over het akkoord en het belang van deze ontwikkeling. Het lijkt namelijk een kleine onbelangrijke stap maar dat is het niet. Ik vroeg dit aan Anya toen we na het interview door het centrum zijn gaan lopen om echt te kijken naar al die designer en start-up bedrijven.

Global trends

Allereerst is het voor Anya niet eens de vraag of er samenwerking met de EU moet zijn. De samenwerking bestaat al en er is geen weg terug. Dit was het antwoord van vele mensen die ik sprak. Hoe kan het zijn dat er in een “global world” met internationale handel en trends en social meda wordt getwijfeld aan een verdrag dat deze samenwerking alleen maar makkelijker maakt. Why? Why? Why?

Anya gaf ons aan dat het vooral gaat om een verandering van de mentaliteit. Mensen willen hard werken maar er ook resultaat van zien. Dit was vroeger niet zo. Er bestaat nu een gezonde concurrentie dus de producten moeten origineel en kwalitatief goed zijn. Uiteindelijk zullen een aantal van deze bedrijven ook daadwerkelijk gaan exporteren naar de Westerse markten en doorgroeien tot grote internationale bedrijven. Door de ontwikkelingen van Internet en social media is dit zo veel makkelijker geworden. Door regels in het associatie akkoord veranderen importtarieven en zijn de regels voor handel makkelijker.

Lees ook het artikel over Petcube een zeer succesvolle startup.

Postitief

Een wandeling door de stad met dit in ons achterhoofd gaf meteen aan wat Anya bedoelt. We zien een westerse stad met positieve mensen. Er wordt door de mensen zelf werk gecreëerd. Mensen zijn niet meer afhankelijk van de planeconomie. Voor het westen betekent dit nieuwe kansen qua markt maar ook dat er goede creatieve producten onze kant opkomen. Terwijl we door de stad liepen was het verder ook opvallend dat veel Westerse bedrijven goede winkels en restaurants hebben geopend in Kiev. De aantrekkende economie en gezonde concurrentie zorgt voor een aanzuigende werking voor alle partijen. Ook zijn de regels (o.a. door het akkoord) veel makkelijker geworden om je in Oekraine als bedrijf te vestigen.

Ik stelde verder de vraag of de Oekraiense economie nu wordt overlopen door Westerse bedrijven die een technologische voorsprong hebben. Het antwoord van Anya was verrassend: “nee”; doordat in Oekraine bedrijven kleiner, slagvaardiger en creatiever zijn onstaat er een goede en gezonde concurrentie. Verder zullen veel meer ExPats zich vestigen in de stad wat weer goed is voor de Oekraiense bedrijven.

Mentaliteit

Het allerbelangrijkste in dit verhaal is echter de verandering in mentaliteit. Ondernemerschap betekent minder afhankelijk zijn en zelf werk scheppen. Door een focus op het Westen,open grenzen en het kunnen reizen na de Soviet periode hebben mensen van elkaar geleerd en elkaars trends overgenomen. Hierdoor onstaat dus een zeer positieve economische en morele ontwikkeling die wordt gestimuleerd door het akkoord. Kiev: a true global place. Voor ons en ook Anya is het snel duidelijk. Een JA voor het akkoord is slechts een bevestiging van wat er al is; zoals een bruiloft dat is na een verloving.

Een leuke link is verder de volgende met een omschrijving van hipster Kiev:

http://www.politico.eu/article/kievs-hipster-revolution-russia-ukraine-culture/

CeesAn1