NL

REPORTAGES

' .

 

 

Met Nastya had ik een lang gesprek over waar we over zouden gaan praten. Ik vertelde haar dat er veel vragen zijn in Nederland over corruptie. Ik gaf haar verder aan dat ik denk dat een associatie akkoord juist wel bijdraagt aan het verminderen van corruptie. Nastya is change consultant bij een grote bank en ik praatte met haar over een specifiek voorbeeld van anti-corruptie maatregelen.

Prozoro

Op deze manier kunnen wij in Nederland ook zien dat er specifieke stappen worden gezet om corruptie tegen te gaan. We hebben gekozen om over Prozoro te praten. Dit is een transparantie programma voor aanbestedingen door de overheid. Allereerst heeft dit programma een website die ook in het Engels is.

prozorro logo

http://www.opentenders.online/

Transparantie

De bedoeling van dit programma is dat het inzichtelijk wordt wat de overheid aanbesteed, welke partijen zich aanmelden om dit te doen en hoeveel geld er wordt betaald per opdracht. Uiteraard is dit bedoeld om ondoorzichtige procedures in de aanbestedingen tegen te gaan. Een programma als deze is belangrijk omdat de overheid zich ook verplicht zich aan de regels in dit programma te houden. Onregelmatigheden zullen altijd blijven bestaan maar het is een grote stap voorwaarts dat een programma als dit ueberhaupt een kans heeft gekregen. Eerlijk gezegd was dit tot aan 3 jaar geleden ondenkbaar.

Mentaliteit

Wat verder heel belangrijk is dat maatregelen als deze alleen werken als ze worden gedragen door de mensen in het land. Dit is het belangrijkste. De mentailteit moet veranderen en dan vooral bij de jongere generatie. Nastya vertelde mij dat juist de steun van de EU en het associatie akkoord zo’n ontzettende morele steun in de rug is voor de jonge generatie om veranderingen door te voeren. Zij voelen zich Europees en zij willen het land juist veranderen.

Een stem tegen het akkoord zou een verkeerd signaal afgeven dat alle progressie die met pijn en moeite is behaald eigenlijk niet wordt ondersteund.

Vriendjespolitiek

Hoe anders was de situatie tot aan drie jaar geleden. Bijna elke overheidsopdracht werd gegund aan vrienden van vrienden. Kwaliteit van het werk was beneden peil en er werd veel te veel belastinggeld besteed aan onduidelijke opdrachten. Een kleine groep werd puissant rijk en besteedde haar kapitaal in het buitenland. Nu hebben lokale bedrijven ook kans op overheidswerk en blijft het geld binnen het land. Daarnaast is de kwaliteit van de opdrachten ook nog eens goed.

ogp2