NL

REPORTAGES

' .

 

 

Interview met Alex in de buurt van Kharkiv. Eindelijk zijn we terug naar de plek waar Oranje haar groepsfase speelde. Hier komen sindsdien niet zoveel toeristen meer dus heel interessant.

In dit gesprek maak ik kennis met jongens en kom weer bekenden tegen van 4 jaar geleden. Sterker nog we worden op dezelfde plek door dezelfde mensen afgehaald. Hoe speciaal is dat!

De eerste dag rijden we meteen naar buiten de stad. De stad ziet er op zich hetzelfde uit. Daar is niet veel veranderd. Buiten de stad is het anders. Daar zijn de wegen erg verslechterd maar we rijden naar een mooi natuurgebied. Het is de weg naar Donetsk dus naar de frontlinie. Je gaat door militaire checkpoints dat was wel even spannend maar kentekens met AX uit Kharkiv worden toch niet gecontroleerd. Wel zien we militaire voertuigen die kant opgaan.

In het familie resort aangekomen ontmoeten we samen met onze vrienden een groep van 20 vrienden. Ze zijn allemaal zeer geinteresseerd in waarom er nu toch een referendum wordt gehouden in Nederland. Ik leg het uit en iedereen wil eigenlijk zijn zegje wel doen.

Dit is een interessante middag. We zijn in Russischtalig Oekraine waarvan in Nederland toch vooral gedacht wordt dat dit een vrij pro-Russisch gebied is. Het sfeertje is wel anders dan in Kiev. Waar Kiev hip en happening is is het hier down to earth. Harder werkers, moeilijke tijden. Misschien een beetje Amsterdam – Rotterdam achtig qua verschil tussen steden.

Meteen valt al op dat de mensen hier heel erg warmbloedig zijn en dat iedereen de hele dag met je wil praten. Er wordt uitbundig gegeten en gedronken. Het is hier absoluut niet het geval dat iedereen pro-Rusland is. Sterker nog de meeste mensen die ik spreek zijn enorm pro Oekraine maar koesteren soms wel de Russische cultuur als achtergrond. Alle standpunten zijn overigens logisch maar het betekent niet dat in Oekraine alles zwart wit is. Er zijn veel schemergebieden en zeer lastige issues. Dit alles heeft met het verleden te maken.

Doorpraten over deze onderwerpen doen we met Alex, een doctor op de Universiteit van Kharkiv met een uitstekende talenknobbel. Een deel van het interview ziet u op deze video. Ook iemand die een genuanceerde blik op de zaken heeft.

We vragen hoe het leven in Kharkiv is en we leggen voor of een verdrag met de EU de relaties met Rusland op scherp zet. De tendens van het antwoord is op zich logisch. Alex legt uit dat men zich altijd wel verwant voelden met de Russische cultuur maar dat ze zich sinds de oorlog echt door Rusland in de steek gelaten voelen. Dit betekent simpelweg voor vrede en economische vooruitgang wel naar het Westen moet worden gekeken. Hij stelt dat de keus wel lastig is vanwege het feit dat de culturele achtergrond wel degelijk met Rusland is verwand.

Onafhankelijk is geen optie want in dat geval zal Rusland invloed gaan winnen goedschiks of kwaadschiks. En Oekraine heeft niet genoeg economische power om onafhankelijk te blijven. Dus een keus dient te worden gemaakt en dat is niet makkelijk. Maar alle voor en nadelen afwegend is de keus voor de EU de beste voor iedereen omdat dat het meeste perspectief op vrede en vooruitgang biedt.

Ik vroeg Alex of hij bang is dat er meer agressie te verwachten valt indien voor de EU wordt gekozen.

Heel simpel, niemand kan in de toekomst kijken en Poetin reageert erg onvoorspelbaar. Dus ja dit riscico is er maar dit is een risico dat men bereid is te nemen voor het land omdat er weinig andere opties zijn.

Het geeft aan de ze Rusland niet vertrouwen sinds de inval in Donetsk en Luhansk. Ondanks dat wij er weinig meer van horen is er gewoon een oorlog als in Afghanistan aan de gang. De verhalen van achter de linies bespaar ik u. Dit ales heeft het vertrouwen ernstig geschaad.

Verder geeft Alex aan dat we onze beslissingen niet alleen moeten baseren op de korte termijn. Ook Poetin zal uiteindelijk van het toneel verdwijnen door zijn leeftijd en zaken op de lange termijn gaan veranderen. De eerste jaren zijn zwaar daarna gaat het anders worden.

Het associatie akkoord is goed als steun in de rug naast de economie ook vooral op morele gronden.

Kharkiv1