NL

REPORTAGES

In English: Booming IT business in Ukraine

' .

 

 

 

In dit interview praat ik met Artem. Hij legt uit waarom het associatie akkoord goed is voor de IT business in Oekraine en Nederland. Het mooie is dat hij zelfs voor een Nederlands IT bedrijf werkt. Er wordt direct geprogrammeerd voor Nederlandse bedrijven waarvan u de producten gewoon in huis heeft. En zijn bedrijf is niet het enige bedrijf dat zich hier vanwege de IT vestigt.

 

Business Ukraine

 

Waarom Oekraïne? We praten met elkaar. KLM vliegt alleen al drie keer dag heen en weer naar Kiev. Dus vlieg je als ondernemer bij problemen zo naar de source toe. Bovendien is er maar een uur tijdverschil. De cultuur, gewoonten en de denkwijzen veel dichter bij Nederland dan in bijvoorbeeld India. In Oekraïne zijn veel hoog opgeleide jongeren die ambiteus zijn om in de ict te beginnen. Elk jaar komen er 28.000 afgestudeerden met een ICT of wiskundige achtergrond van de universiteit. Er is echt veel potentie.

 

Ukraine IT

 

Buitenlandse IT bedrijven zijn enthousiast over het niveau van zijn medewerkers. In India is circa 25% medewerkers heel goed. In Oekraïne is dat 70-80% en ze zijn ook betaalbaar.

In alle grote steden zijn honderden buitenlandse bedrijfjes gevestigd die zich bezighouden met it-outsourcing, software development, e-commerce en web-solutions, databases en oplossingen bij het verwerken van data.

Het voormalige Sovjetland boomt op it-gebied. De jaarlijkse groei in de it sector is maar liefst 66 procent. Inmiddels is de ICT sector een miljarden business. De meeste bedrijven werken voor de Europese en Noord Amerikaanse markt. De eigenaren zijn Amerikaans, Nederlands, Brits of Frans.

De sector ontwikkelt zich zeer snel. Nu nog zijn er voldoende goede programmeurs te vinden, maar net als in Nederland wordt ook die markt krapper. In Kiev worden de beste door de hoogste bieder ingehuurd. Volgens de Oekraïense organisatie van softwaredevelopers kan een senior ontwikkelaar in Kiev circa 4000 Euro vangen, een normaal salaris in het land is rond de 400 euro.

Nederlandse bedrijven zijn echt enthousiast over zijn Oekraïense collega's. Als je het met Nederlandse programmeurs vergelijkt is het niveau erg hoog. De Oekraïense programmeurs hebben er meer verstand van. En de cultuurverschillen zijn minder. Als je met een Indiase programmeur praat zal die echt geen nee zeggen. Dat doet men in Oekraine anders, daar zijn de mensen eigenwijser wat in the end okay is. Ze komen zelf met oplossingen. In India voert men vaak letterlijk uit wat er wordt gevraagd.

 

Chart IT

 

Oekraine heeft een formidabele ICT geschiedenis

Oekraïne heeft een fantastische geschiedenis als het gaat om computertechnologie. De derde computer (MESM) in de wereld werd in 1951 gebouwd in Kiev, na de VS en Groot-Brittannië. Oekraïne was de belangrijkste kern van wetenschappelijk onderzoek van de Sovjet-Unie vooral als het ging om het ruimte programma. In 2002 stond Oekraïne al op de vierde plaats ter wereld wat betreft het aantal internationaal gecertificeerde programmeurs.

Thuismarkt

In Oekraïne zelf eenis er ook een enorme afzetmarkt braak ligt. Er wonen 46,7 miljoen inwoners en de vraag naar software neemt ook hier toe. Volgens een adviesbureau gaat de Oekraïense softwaremarkt in de komende vijf jaar zelfs met 30 tot 35 procent jaarlijks groeien. Een belangrijke factor daarvoor is het afnemen van de piraterij. Oekraïne is een van de grootste Europese verkopers van illegale software. "Er waait een wind van verbetering".

Het akkoord en het referendum

Het associatie akkoord helpt enorm op juridisch gebied, bij data opslag en bij visa rondom internationale teams. Er zijn veel klanten in Nederland die graag een team willen samenstellen van programmeurs. Die willen in Nederland wat mensen plaatsen die hun collega's in Oekraïne aansturen. Maar dan zit je met de visumaanvraag. Als Oekraïner nog nooit in het buitenland zijn geweest gaan er zeker twee weken overheen voordat ze een visum krijgen.

Het kost veel bureaucratie om een afspraak aan te gaan met Nederlandse collega's. De aanvraag duurt dagen. Voor alle partijen is het beter om minder regels te hebben als was het alleen maar voor de tijd. Voor beide landen is het akkoord hiervoor een oplossing. IT = Future of Ukraine.