NL

REPORTAGES

' .

 

In dit interview praten we met Andrey. Hij woont in Kharkiv en is Russischtalig. Hij laat zich uit over de relatie met Rusland.

Ik vroeg hem dit in het licht van het argument dat veel tegenstanders van het referendum hebben. Zij geven aan de relatie met Rusland zou verslechteren als er een associatie akkoord is tussen de EU en Oekraine.

Hij geeft aan dat de houding van Europa hetzelfde is als destijds voor de Tweede Wereldoorlog. Hitler kon tenslotte steeds een stukje verder gaan in het provoceren van andere landen. Steeds werd er gezegd okay dit accepteren we maar verder mag niet. Daarna hebben we gezien wat er gebeurd is. Uiteraard is de situatie nu niet precies hetzelfde.

Het niet accepteren van Oekraine als partner in het associatieverdrag is wel een teken dat de annexatie van de Krim en de oorlog in het Oosten van het land een geaccepteerd en voldongen feit zijn. Alleen al als morele steun in de rug zou het associatie akkoord al getekend moeten worden. Hiermee geven wij als EU aan: dit accepteren wij niet. Daarnaast helpt het Oekraine dan in ieder geval zich verder te ontwikkelen en om zichzelf veiliger te wanen ten opzichte van Rusland.

Verder wordt duidelijk aangegeven dat de Russische propaganda niet klopt en feiten verdraait. Uiteraard bedient de Russische pers zich van allerlei argumenten om tegen het akkoord te stemmen.

Dit geeft Rusland namelijk de kans weer invloed terug te winnen. Als gevoelig punt wordt de propaganda van Rusland beschreven aan de hand van de gebeurtenissen rondom de MH17. Toen het incident net had plaatsgevonden stond Facebook vol met selfies en andere foto’s van Russische militairen die blij waren dat er een Oekraiens vliegtuig was neegehaald. Toen bekend werd dat het om een passagiersvliegtuig ging verdwenen de selfies en werd de propaganda anders. Het neerhalen van MH17 was weliswaar niet expres maar wel gevolg van... Dit voorbeeld geeft wel aan hoe we om moeten gaan met de propaganda en de media. Andrey vindt het wel opvallend dat ondanks dat wat gebeurd is met MH17 we niet vol achter Oekraine staan als land.

Verder geeft Andrey in dit interview aan dat Nederland een klein land is maar zeer hoog aangeschreven staat qua economie, handel en innovatie. Nederland heeft direct belang bij een akkoord met Oekraine. We kunnen met elkaar samenwerken en samen de economie ontwikkelen. Daar worden we beide beter van. Zeker op het gebied van ruimte en landbouw heeft Oekraine veel te bieden daar waar Nederland extreem veel Know-How bezit op dit gebied. Hij kan zich maar moeilijk voorstellen waarom mensen ueberhaupt tegen zijn.