NL

Tijdens een van de interviews zijn we uitgenodigd mee te gaan naar een tentoonstelling in het Arsenalna Museum in Kiev om daar verder te praten over het heden en het verleden. Omgeven door prachtige kleurrijke schilderijen in deze mooie industriele hal van het voormalig arsenaal was dit een ideaal moment om over Oekraiense cultuur en de artiest Maria Prymachenko te praten.

Article culture A 1

 

We hadden het geluk dat dit de grootste verzameling schilderijen ooit was van Maria Prymachenko’s werk. We kwamen erachter dat ze de meest beroemde Oekraiense schilderes van volkskunst is, een ware vertegenwoordigster van noem het de naieve kunst. Maria Prymachenko was kunstenares op het gebied van tekeningen en schilderijen, borduurwerk en het beschilderen van keramiek.

 

Article culture A 2

 

Haar levensverhaal is even interessant als haar dromerige schilderijen. Ze werd geboren in een boerenfamilie in Bolotnya een dorp niet ver van het beruchte Chernobyl. In haar kindertijd leed ze aan polio wat grote invloed had op de rest van haar leven. Als we verderlezen over Maria zien we dat ze een behulpzaam en zorgzaam persoon was met veel echte belangstelling en interesse voor natuur en met veel liefde voor de levende zaken in ons bestaan. Deze omschrijving is direct terug te zien in het werk van Prymachenko dat veel bloemen, vogels, blije mensen en alles wat kleurrijk is herbergt.

Het is eigenlijk aandoenlijk om te zien dat haar leven, de tijdsgeest en haar ziekte ver weg lijken te staan van de vreugde in aar schilderijen. Het zet ons aan het denken over wat haar ogen nu echt zagen.

Article culture A 3

 

We lezen verder in haar biografie dat veel van de beelden in haar dromen zijn ontstaan en dat zij deze later heeft omgezet in haar composities.

Maria Prymachenko's kunstwerken omvatten mythologische besten en hebben vaak hun oorsprong in volklegendes en sprookjes en dat weer geintegreerd met het echte leven en de cultuur van de Oekraiense bevolking.

Article culture A 4

 

De locatie waar de tentoonstelling plaatsvond was erg speciaal. The hal is gevestigd in de prachtige en historische gebouw van het voormalig arsenaal in het hart van Kiev. Het gebouw is gebouwd voor de militaire garnizoenen tussen 1783 en 1801. Dit alles in het hart van Kiev maar ver van haar geliefde dorpsleven.

http://artarsenal.in.ua/eng/event179.html