NL

 

Oekraiense wijn als global trend


In dit artikel gaan we in op global trends. Wat we in de wereldsteden zien tegenwoordig is een veelheid van gelijke trends, baarden, hardlopen, koffie, uit eten gaan, biologisch eten. Tijdens onze trip naar Kiev kwamen we in een prachtig restaurant terecht: Portata Kartata. Op advies van de ober werd er een prachtige wijn uit Oekraine zelf geserveerd. Wij waren aangenaam verrast door de smaak en het kaliber van de wijn. In het licht van het referendum toch weer een voorbeeld hoe ook het middenbedrijf profiteert van handel met het westen.


Wijnbouw in Oekraine


Wijnbouw in Oekraïne is er vooral in het zuiden van het land. Deeeste wijngaarden in Oekraïne liggen daar in de buurt van de Zwarte Zeekust in Bessarabië, de oblasten Odessa en Cherson en op de Krim.


Verder is er wijnbouw in het westen van het land in de Oblast Transkarpatië, maar ook oostelijker in de oblast Dnjepropetrovsk, dat meer in het midden van het land ligt. Voorts nog een enige wijnbouw helemaal in het noorden, in de oblasten Tsjernihiv en Kiev.


In vroeger tijden maakte men er – in de zuidelijker regionen – hooggewaardeerde wijnen die ook werden geëxporteerd. Toentertijd waren dat al vrij zoete wijnen. Van de Krim kwamen – en komen nu nog steeds – veel mousserende wijnen. Er liggen bij elkaar meer dan 90.000 hectare aan wijngaarden in het land. De vinificatie op de wijnbedrijven wordt algemeen nog vrij traditioneel uitgevoerd.


In de noordelijker gelegen streken – onder andere in de oblasten Odessa en Cherson – is de wijnbouw er pas in de 11e eeuw door monniken ontwikkeld. Vooral ook door toedoen van Grigori Potjomkin zou deze streek in de 18e eeuw de wijnbouw verder zijn uitgebouwd door invoering van druivenstokken uit Italië, Spanje en Frankrijk.


Na de Tweede Wereldoorlog is er veel geld in de Oekraïense wijnbouw gestopt, totdat Michail Gorbatsjov een alcohol-matigingsbeleidinvoerde. Sinds het jaar 2000 wordt de wijnbouw weer opgebouwd.


Druiven


Druivensoorten die worden verbouwd zijn Aleatica, Matrassa en Saperawi. Cabernet Sauvignon en Malbec komt er tegenwoordig ook veel voor. Verder zijn er rassen als Aligoté, Muscat, Isabella, Traminer, Chardonnay, Pinot noir, Rkatsiteli. Verder meerdere inheemse rassen. De meeste wijnen zijn een mengsel van de verschillende druivenvariëteiten.


Aan de zuidelijke kuststreek – net boven de Krim – heerst een gelijksoortig klimaat als in de Krim.


Beschermde oorsprongsbenamingen zijn er niet. Zo wordt er naast de “Sovjet Champagne” bijvoorbeeld ook imitaties van ‘Port”, “Madeira” en “Tokay” gemaakt.

small wine 2

Small wine 1